Изток в Парка

Фестивал на езиците и изкуствата на Азия @ One More Kino, юни 2018

2018 изток в парка

Работилници и щандове

1. Стела Сачи-Сундари и Ателие за индийска красота: индийски облекла и накити,
ведическа кухня и рисуване с къна
2. Елена Огнянова и Йоджи Сато: работилница по японска калиграфия
3. Арабско ателие за рисуване с къна
4. Калин и проектът „Otpuskane.com“: работилница по тибетски и български пясъчни
мандали
5. Театър на сетивата
6. Корейски кът към Столична библиотека: уъркшоп по корейска азбука и
традиционни корейски игри.
7. Български хайку клуб: хайку чай, оригами и поезия
8. Kaya Dance School: уъркшоп по индийски танци (със записване на място)
19.K Dance Community: уъркшоп по трайбъл фюжън (със записване на място)
10. Миниизложба на палестинската художничка Амина Бадер, пресъздаваща жени от
различни култури
11.Щандове с книги, козметика и други интересни неща!

На сцена

12:50 Откриване на фестивала
13:00 – 14:00 Цветан от Soulfia: музикално изпълнение и водена медитация
14:05 – 14:35 Петя Димитрова: презентация и разказ за Монголия
14:35 – 15:20 Д-р Петър Канев: дискусия „Пътуващият човек и културата“
15:30 – 15:45 Български хайку клуб: хайку песни
15:50 – 16:10 Чадо Урасенке Танкокай: японска чаена церемония („чадо“)
16:10 Начало на викторина
16:15 – 16:35 BMST клуб: уъркшоп по тай чи
16:35 – 17:05 EWTO – Bulgaria Винг Чун: уъркшоп по ескрима
17:05 – 17:35 Втори кръг на викторината и награждаване
17:45 Откриване на танцовата и музикална програма
18:00 – 18:05 Школа „Бадрия“: танци от Залива
18:05 – 18:10 Стефани Чивчибашиева: марокански танци
18:10 – 18:15 Мария Коса: афро танци и музика
18:15 – 18:20 Виолета Вълчева: египетски танц
18:20 – 18:30 Ситара Бакирова: казахстански танци
18:30 – 18:55 Катя Тошева, Марая Христова и Росен Генков: индийска музика и танци
18:55 – 19:05 Младосттъ: български народни танци
19:05 – 20:00 DJs Лекси и Лени: музика
20:00 Начало на вечерна програма
20:05 – 20:15 EWTO – Bulgaria Винг Чун: демонстрация по винг чун
20:20 – 20:30 Клуб „Черен дракон“ (Петър Драгоев): демонстрация по тай чи
20:30 – 20:40 K Dance Community: трайбъл фюжън
20:40 – 20:55 Бояна Русева: огнени изкуства
20:55 – 22:00 Soulfia: концерт

Пет години след първия Изток в Парка сме готови за нови предизвикателства. През 2018-та акцентът е върху комуникацията: вербална, невербална, чрез език, движение и истории. "Изток в парка 2018 - Фестивал на езиците и културите на Азия" прави паралел между нашите, български традиции и азиатските такива. Очаквайте евроазиатски култури и фолклор, викторина на знанието и какво ли още не - един истински пъстър фестивал на открито. На четвърти юни бъдете в парка пред НДК!

И така, ето ни отново (:

АРАБИС и приятели отново ще се подслонят в приятната парк-о-бар обстановка на One More Кино, за да ви докоснем до Изтока- - къде близък, къде далечен.
Фестивалът започва в 12 часа на 28ми август и ще завърши в 21:30 с прожекция на филм, любезно предоставен от Менар.

Входът е безплатен (: Подробности за събитието: тук

ПРОГРАМА:

 ivp

Позабавихме се, признаваме. Но нали не си помислихте, че ще се скатаваме вечно?

От екипа на АРАБИС пожелаваме успех на екипа на София 2019 :)

София е сърцето на България - всички в един или друг момент биват привлечени към столицата и много остават тук за повече или по-малко време - за да разгледат, учат, работят, творят, а понякога просто за да намерят себе си. София е живот. Успява по удивителен начин да съчетае бъдеще и история, голяма концентрация от хора с почти дива в някои паркове природа. А хората? Кореняци, некореняци, гости, новодошли, останали за малко, останали завинаги, хора, вървящи твърдо по пътя си, хора на кръстопът. Тук сме базирани и ние от сдружение АРАБИС. Нашата мисия е да свързваме хора: дали ще са любопитните да научат с ентусиастите да дадат, дали ще са смелите да развиват себе си и бизнеса си в посока изток, дали ще са разностранните традиции, които врят и кипят в непредвидим културен бульон в нашата малка държава и им трябва само малко добра воля и подправки, за да възникне от тях нещо съвсем ново, съвременно и удивително глобално. Затова подкрепяме инициативата за София и Югозападен Регион за Европейска столица на културата 2019. Как го правим ли? Две години подред организираме #Изток_в_парка - въплъщение на гореспоменатия културен бульон - който не е дошъл, той не е видял как се редуват арабски и индийски танци с корейски поп, японски чай с корейски тъпани и йога с бойни изкуства - и как всичко това се случва с участието на българи. Участваме и в други инициативи в подкрепа на кандидатурата - като растящия фест #Софиядиша. Учим хората на арабски и български, правим си и нашите #арабислучвания, тъй като малките неща правят големите промени, понякога. Участваме и стискаме палци, защото вярваме, че културата идва с познанията, познанията - с пътуванията, а за някои пътувания е необходимо само да се огледаш. В глобалния град целият свят е на една протегната ръка разстояние от теб - и София е точно такъв град.

Всеки може да сподели София. Всеки може да сподели култура. Какъв е твоят ход?


Танц, проникващ до най-дълбоките кътчета на душата, тялото и сърцето. Чрез този танц женствеността не просто се поставя на пиедестал. Тя се възпитава, провокира, приема най-разнообразни форми. Превръща се в Творчество. С една дума - Алима.
Разбери повече!

Най-общо казано, изкуството хайга представлява картина, неразривно свързана с естетиката и поетиката на хайку. Уникалното в негое съчетанието на поезия и визуален образ в едно платно. В началото чисто японски феномен, днес хайга привлича автори от цял свят, а сред тях не липсват и българи. На Изток в парка Българският хайку съюз ще те срещне с тях и техните творби...

Прочети повече!

Индийските храмови танци са древно синкретично изкуство, което съчетава театър и танц. Те разказват истории, заради което са наречени "визуална поезия". Те представляват динамична форма на йога и притежават много от елементите на бойните изкуства. Тези танци са в основата на всички други танцови изкуства в цяла Азия.

На Изток в парка класически индийски танци ще представи школа Натараджа. Прочети повече...

“Мандала” от санскрит означава “свят в хармония”. Древното изкуство на пясъчната мандала произтича от Индия и пренесено в Тибетския Будизъм през Средновековието. Представлява арт практика с цветен пясък, която олицетворява сътворяването и унищожаването, преходността и неустойчивостта на нещата, баланса и подредеността на света.

Пясъчната мандала е част от проекта Otpuskane.com, чиято основна цел е повишаване културата към собствената хигиена и профилактика на тялото и ума. На Изток в парка всеки е добре дошъл да наблюдава и да участва в създаването на голяма пясъчна мандала...

Къде и как? Научи тук!

Клоун, балансьор, жонгьор, свири на тромпет и кларинет. Всичко това е Дарио Табаков и още повече. Защото на "Изток в парка" той ще постави края на фестивала с уникалното си огнено шоу!

Разбери повече!

В натовареното настояще, в което живеем, всеки ден е изпълнен със стрес, напрежение и трудности. Често, борейки се с тях и опитвайки се да се задържим на повърхността, губим смисълът на истински важните неща, на спокойствието и щастието, на хармонията и баланса със себе си. И тук се намесват BMST, които ви дават именно възможнстта да преоткриете себе си и да се почувствате в мир със себе си!

Разбери повече!

Всички сме чували за хайку - най-късата поетична форма в световната литература. То може и да се състои само от три реда, съдържащи съответно 5 - 7 - 5 она (срички), но пък отразява от най-скъпоценните чувства на поета до проблясъци на силната му интуиция. Идеята на хайку е да изобразява живота в неговото свободно движение. Чрез простичките, привидно незначителни неща от ежедневието - падащо листо, дъжд, щурче - хайку ни насочва към по-дълбоко осъзнаване живота на нещата.

Разбери повече!

Ателието по индийска красота и женственост ще ви позволи да съчетаете учене чрез опит, изграждане на умения и емоционално въздействие. Не само ще можете да наблюдавате или слушате за непознатата култура, а ще успеете да я опознеете отвътре. Стела Христова Сачи-сундари и нейният екип ще ви покажат как жената се превръща в произведение на изкуството, изпълващо всички сетива: пъстри багри, звън от гривни, аромат от естествени масла, допир до ефирни тъкани.

Научи повече!

Японската дума 仲間 (nakama) означава приятел, другар.

Това е едно име, което не е избрано случайно, защото Клуб NAKAMA е мястото, където всички приятели на японската анимация и комикси си дават среща, за да споделят интересите си и да бъдат част от незабравими събития. Най-мащабното от тях ежегодният Aniventure, който събира над 4 000 почитатели на японската култура в България, но той далеч не е единственото!

На Изток в парка от NAKAMA ще научиш какво е Pixel art и какво се случва, ако се пробваш като автор на манга.

Научи повече!

Самулнори представлява корейски перкусионен музикален жанр, произлизащ от думите 사물 (“самул” – четири предмета) и 놀이 (“нори” – игра). Той се развива като сценичен жанр през 20 в., като днес е популярен в много страни по света. В него се усеща влиянието на шаманизма, будизма, идеята за балансираност и хармония ин-ян. Всеки от инструментите въплъщава в себе си идеята за определено природно явление.

Първата музикална формация по изпълняване на самулнори в България, наречена “Уриранг” (букв. “заедно с нас”), е съставена от няколко студенти от специалност “Кореистика” в Софийския университет. От март 2014 г. тяхна учителка е И Черан, която пристига от Република Корея специално за да преподава самулнори на изучаващите в София корейски език. Ще се срещнете с тях и с духа на Корейската музика на Изток в парка в неделя, 6 юли!

Научи повече за самулнори по света и в България!

Два пъти в месеца монасите са длъжни да си бръснат главите, което е грандиозна гледка. Къпят се направо на двора под чешмата със студена вода. Основното им занимание през деня са молитвите – насочени към някой, който има нужда от повече здраве, късмет, любов. Те не се молят за себе си. Тъй като живеят дисциплинирано, отдадено и с много ограничения, се смята, че молитвите им е много по-вероятно да достигнат до небесата...

Прочети повече за Наско Куцев, пътуването му към Непал и образите, които е донесъл със себе си!

Да си поговорим за Икебана! Японската дума произлиза от “ике“ - живот и “хана“ – цвете и най-често се превежда като “да се даде нов живот на цветята“. А този нов живот е животът на цветята в композиция. За нас от “СОГА“ икебана е начин да изразим в символи своите мисли, идеи и чувства, като влагаме искреното си желание композициите ни да носят наслада и вдъхновение.

Прочети повече

„Ние сме като флейтата – музиката в нас идва от Теб“ (Руми)

Групата се определя като отворен, интернационален проект на пътуващи музиканти. Името „Соулфия“ съчетава няколко значения: в него личат „София“, градът, станал люлка на проекта, „Soul“ – душата и, не на последно място, „суфи“. Както красноречиво сочи цитатът от Руми, мистичното учение има сериозно място в творчеството на групата.
Музиката им сама по себе си е пътешествие – тя шари по Близкия изток, присяда в Турция, броди из Балканите и не признава граници, нито рамки. Продължение...

Дайдо-Джуку Кудо и Син и Цюан са бойни стилове, максимално приближени до реалността. Освободени от условностите на традиционните бойни изкуства и спортове, базирани върху тактиката и стратегията на реалния двубой, те са изключително ефикасни. А от клуб "КА СПОРТ" в София са открили как да ги приложат в името на най-благородната битка: тази, която се води в името на децата.

Как се случва това? Прочети цялата статия!

Японската чайна церемония е много повече от един изящен ритуал. С тръгването си по Пътя на чая човек поглежда на нея с нови очи и вижда истинската ѝ красота. Тя се крие не само в движенията или предметите, с които се приготвя чая, нито пък в цветята и калиграфския свитък, с които сме украсили стаята, а и във философията, която ги изпълва. Всичко в чайната церемония има да цел да покаже уважение към госта и да се постигне хармония, чистота и покой в мислите и в сърцата. Хармония - това е самата атмосфера в чайната стая, където навсякъде се чувства дъханието на вечността.

От основаването си през 1992 г. сдружение Урасенке България запознава българите с изтънчения и екзотичен свят на японската чайна церемония. На 5 юли гостите на фестивала Изток в парка ще имат възможност да наблюдават демонстрация на чайна церемония Рюрей - единствената, която се провежда на маса, а не на рогозки татами, а също тъй да се включат кратък уъркшоп, в който да усвоят основни за всички чайни церемонии движения.

Научи повече...

За втора поредна година на Изток в парка гостува една нестандартна, но изключително интересна школа: Корейският детски клуб. Корея е страна, известна със своята икономика и технология, с развитото си гражданско общество и със съчетанието от стремеж към модерността и уважение към традицията. Забележителният успех на тази уникална комбинация от памет за миналото и стремеж към бъдещето се крепи върху една от най-важните ценности в корейската култура: образованието.

На Изток в парка Корейският детски клуб ще проведе открит урок по корейски език на тема “Крал Седжонг и корейската азбука”, който ще включва: гласни, съгласни, образуване на срички...

Продължение

Индия е извечна, безкрайна, неизбродима. Проста като красотата на света и сложна като дизайна, който стои зад нея.

За да навлезеш в Индия, имаш нужда от опитен водач. На Изток в парка ще срещнеш такъв - при това не един, а двама. Запознай се с Елена Щерева и Николай Янков!

Прочети повече за Ели, Ники и тяхната Индия!


Откъде да започнем пътуването си към Изтока? Летището, ЖП гарата, някоя книга, телевизора, Google? Може би, но спирка първа и най-важна от това пътешествие се намира вътре в нас. Затова за спътници и водачи в нашата първа крачка от приключението, наречено "Изток в парка", ще се доверим на Lotus Spirit.

Какво е Lotus Spirit? Казано накратко, това е място за среща със себе си; или, с по-делнични определения - студио за здраве и пътешествия, за йога, масаж и духовни пътувания до свети места по света. Ето как те самите представят себе си:

Прочети повече...

На 5 юли, събота, Изток в парка ви среща с АВС Таекуон-до клуб – една от най-големите школи по бойни изкуства в България. Ядрото ѝ се формира през втората половина на 80-те години, а реално започва да действа през 1992 г. Мисията на клуба е насочена към популяризиране на Таекуон-до като система за активен и здравословен начин на живот. Развиват се различни специализирани Таекуон-до дисциплини, в които всеки един практикуващ може да се усъвършенства според личните си качества и предпочитания.

Прочетете докрай!

Сред участниците във фестивала тази година ще бъде клубът "Кунг Фу То’А". Ако се чудите какво е Кунг Фу То’А, то има една дума, която описва стила най-добре – предизвикателство. Кунг Фу То’А е персийско бойно изкуство, много характерно с прецизните си и изящни движения, които наподобяват танц. Стилът е истинско предизвикателство за бързината и гъвкавостта на цялото тяло със сложните си форми и множеството си завъртвания.

Бойното изкуство е основано от Грандмастър Ибрахим Мирзай през втората половина на миналия век в Иран след задълбочено изследване на източните бойни стилове. Стилът се разпространява бързо, но поради политическите събития в Иран Мирзай, по това време кандидат президент, става обект на покушение и бива прострелян в краката. Идеите му се считат за „неудобни” и той е принуден да избяга в Турция, по-късно в Европа, докато накрая следите му се изгубват. През 80-те години стилът се забранява официално от правителството. Въпреки това, 25 години по-късно стилът отново става легален и придобива още по-голяма популярност, практикувайки се от над половин милион души.

Прочети повече

Отличната физическа подготовка, съчетани с безапелационното спазване на строги лични морални убеждения на създателя на Таекуон-до, генерал Чой Хонг Хи, правят възможно възникването на едно съвсем ново и различно бойно изкуство, отличаващо се със сложността и ефективността на техниката си или по отношение на физическата кондиция, която придобиват практикуващите. Физическите техники на това бойно изкуство се основават на принципите на съвременната наука, в частност на физиката на Нютон, която учи как да генерираме максимална сила. Таекуон-до олицетворява една духовна дисциплина и съвършенство на техниката. То е бойно изкуство само за самоотбрана и се използва само в името на справедливостта

Продължение....

my image
Едни от участниците в тазгодишния фестивал Изток в Парка ще бъдат Винг Чун Кунг Фу клуб “Беймо”.

За да бъде спорт, бойното изкуство престава да бъде такова, а Винг Чунг Кунг Фу е бойно изкуство. Всяка битка си поставя като основна цел неутрализирането на противника, елиминирането на опасността от интервенция върху собственото Ви здраве. При такива цели е изключено да се опитваме да изглеждаме атрактивни. Винг Чун се стреми да бъде опростен, кратък от гледна точка на действие и не на последно място – ефективен.

Прочети повече

Има сведения, че изкуството на татуирането с Хинна датира от преди девет хиляди години. Поради нейните естествено охлаждащи свойства, хората от Близкия Изток и Северна Африка я използвали за разхлаждане. Смесвали са я с вода, до получаването на пастообразна консистенция, след което са накисвали дланите и ходилата си в готовата смес. По-късно те открили, че когато боята избледнее, остават рисунки и оттук възникнала идеята да се татуират с декоративна цел. Хинна започнала да се използва не само от богатите, но и от бедните, които не можели да си позволят скъпи бижута и затова декорирали телата си с къна. В наши дни хинната е традиционен елемент при празнуването на сватби, рождени дни и други празници в Пакистан, Индия и страните от Северна Африка и Близкия Изток.

Продължение....


Представи си храна за духа и за тялото. Движение, музика и пикантни аромати. Гледки от непознати земи. Пищни тъкани и ръчно изработени красоти, редом със семплата, сдържана красота на хайку и вихрената страст на танца. Бойни изкуства, изящни изкуства и изящни бойни изкуства…

Фестивалът Изток в Парка се провежда за четвърта поредна година в София.

Прочети повече!

Приятели

User login