Фестивал на езиците и изкуствата на Азия @ One More Kino, юни 2018

Индия е извечна, безкрайна, неизбродима. Проста като красотата на света и сложна като дизайна, който стои зад нея. За да навлезеш в Индия, имаш нужда от опитен водач. На Изток в парка ще срещнеш такъв - при това не един, а двама. Запознай се с Елена Щерева и Николай Янков!

Ели и Ники ги събира любовта към чуждите езици. През 2007 г. завършват специалност Индология в Центъра за източни езици и култури към СУ „Св. Климент Охридски”. През 2008 г. се връщат от едногодишна специализация в Централния институт по хинди в Агра, Индия. Вдъхновени от престоя си там, написват книгата „Химикал, шоколад и две рупии”, публикувана през 2010 г. като част от индийската поредица на ИК Жанет 45. Оттогава насам Индия продължава да бъде техен път и посока: пишат статии за списанията „Алтернатива”, „Йога за всички” и „Светилник”, организират събития, посветени на индийската култура, изкуства и традиции, събират приятели за пътешествия по алтернативни пътеки из полуострова.

През юни 2014 г. се състоя премиерата на новата им книга от същата поредица на ИК Жанет 45 – „Прах от нозете” – художествени разкази за Индия.

Паралелно с това, те преподават в Център Ананда един от най-разпространените, красиви и логични езици - хинди. Паралелно с това те водят и курсове по древния език санскрит, съчетавайки преподаването му с изчуване на мантри, химни, цитати от оригиналните текстове и древноиндийски афоризми. „Както различните йога асани правят тялото по-гъвкаво и подвижно, така и чрез мантра ние контролираме ума и го правим по-гъвкав и здрав”, обясняват двамата.

Повече за Ели, Ники и Индия може да намериш в техния блог: elenikindia.blogspot.com; или да се срещнеш с тях на 5 и 6 юли на Изток в парка!