Фестивал на езиците и изкуствата на Азия @ One More Kino, юни 2018


Фестивалът „Изток в парка“ 2013 бе одобрен като проект и финансиран от Програма „Култура” на Столична община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019 г.

Официален спонсор бяха Qatar Airways, които организираха игра с награди за публиката. Партнираха ни Сдружение „Движение за хармонично развитие на човека“ (BMST), Танцова школа „Алима“ и Национален манга и аниме клуб „Накама“; едно стабилно рамо ни удариха и от езикова школа „Иберика“

Така отразиха Изток в Парка Дневник и БНТ

А ето и кратко обобщение от нас:

BMST представиха в парка цяла палитра аспекти от Изтока: бойни изкуства, интегрална йога, логически и стратегически игри (като шахмат, го и пеър го, сян ци). А на здрачаване спретнаха страхотно огнено шоу.

Красивата Невяна от школа по ориенталски танци „Алима“ показа нагледно магията на арабския танц.

Индийските танци пък бяха представени от Капка Кумар, която успя да раздвижи публиката. Освен танци, тя бе докарала и изкушения от ресторант Rangeela.

К-поп движения видяхме в изпълнение на Дани и Лео от KaBoom и на M.O.D. (Masters of Disasters).

Темари България: Ралица Донева-Коева дойде специално от Варна, за да покаже красивите декоративни топки Темари - фолклорно изкуство, произлизащо от Китай и пренесено в Япония преди няколко века.

Корейският детски клуб зарадва много малчугани, а и техните родители, запознавайки ги с Ют-нори, вид игра на табла, Корейската азбука и народни приказки, както и техники за създаване на комикс.

Изобщо, работилници не липсваха. Съветът на жените бежанки организира изработка на бижута, споделяйки щанда си с Мулти-култи, а школата по икебана СОГА помогна фестивалът да стане още по-цветен.

Ние от Арабис пък изписвахме с къна традиционни (индийски и арабски) и нетрадиционни мотиви. Показахме на желаещите източни подправки и как се пишат имената им на арабски. На отделен щанд помагахме да се събират средства в помощ на бежанците.

Слънчевите Ели и Ники от Ананда пък изписваха имена на хинди. И не само. Ето тук можете да видите снимки.

Катерина от Лотус Спирит доказа, че йогата е достъпна за всеки, който има желание. Тихомир Михайлов пък показа Хатха Чикица - лечебната мощ на йога.

"Дар за горене" и галерия "Карим" показаха типични марокански занаятчийски изделия. Не липсваше и течното злато на Мароко - аргановото масло, както и красивите ръчно изработени свещи на "Дар за горене". Интересни ръчно изработени стоки имаше и на щанда на пакистанския магазин Притхви.

Момчетата от Пекити-търша кали показаха не само зрелищни, но и опасно ефективни филипински бойни техники (Е, в знак на добра воля, инструкторите оставиха невредими онези, които се осмелиха да влязат в двубой с тях :) )

Български Хайку съюз направиха изложба на хайга и суми-е, базар на своите издания и превърнаха едно дърво в дом за 108 хайку. Освен това помогнаха на желаещите да изпишат Енсо (окръжност) – калиграфска фигура, показваща съзнанието на пишещия.

На алеята разцъфна и спираща дъха изложба със снимки от проекта Invisible Strings.

Благодарим на всички, които бяхте с нас. Чакаме ви отново през юли!

Приятели

User login